Зберігання запасних частин і технічних матеріалів

16.05.2014 02:46

Запасні частини, агрегати і технічні матеріали зберігають в опалювальних і вентильованих приміщеннях. Сортовий метал, залізні вироби та москательні матеріали можна зберігати в неопалюваних приміщеннях, а громіздкі предмети (кузова, кабіни, устаткування) та ремонтно-будівельні матеріали – під навісом.

Легкозаймисті матеріали (масла, спиртові лаки карбід) зберігають у спеціально обладнаних приміщеннях. Спільне зберігання пожежонебезпечних і вибухонебезпечних матеріалів неприпустимо. Ступінь вогнестійкості складських приміщень повинна відповідати вимогам згідно з главою СНиП П-А.5-62 «Протипожежні вимоги. Основні положення проектування ».

У складах залишають проходи для зручності роботи і протипожежної безпеки: оглядові (між стінами і матеріалами) шириною 0,6-0,7 м, робітники (перед фронтом дверей) 2 м, посеред складу 1,25-1,5 м, по лінії виходів (дверей) 1,5-2 м і між стелажами 0,8-1,0 м.

Запасні частини зберігають на стелажах шестиярусного розміром 600X600X450 мм, виготовлених у вигляді закритих клітин або відкритих полиць, або в шафах. На 1 м2 стелажа укладають запчастини вагою близько 800 кг. Агрегати автомобілів зберігають на дерев'яному настилі або на групових паралелях. Для зручності-ства відшукання необхідної деталі їх розташовують поагрегатно в послідовному порядку номенклатурних номерів агрегатів (за заводськими каталогах) та на стелажах роблять відповідні написи (номенклатурний номер деталі, найменування по каталогу, кількість деталей, що є на складі).

Зберігання акумуляторних батарей. Нові акумуляторні батареї зберігають у сухих складських приміщеннях з температурою повітря вище 0 ° С. Батареї встановлюють в один ряд на підлозі або на стелажах вивідними клемами вверх на відстань не менше 1 м від печей і нагрівальних пристроїв. Батареї необхідно захищати від попадання прямих сонячних променів.

Тривалість зберігання батарей в сухому вигляді з сепа-ратор З Міпора, міпласта або інших пластичних мас – не більше двох років; батареї, що мають сепаратори з дерева, повинні зберігатися не більше одного року.

Технічні матеріали при зберіганні розбивають на 10 груп: 1) метали, 2) інструмент і пристосування; 3) електроматеріали та хімікати; 6) ремонтно-будівельні матеріали; 7) допоміжні матеріали;  виробнича одяг; 9) верстати та приладдя до них; 10) інші матеріали.

Потім кожна з груп ділиться на 10 підгруп за ознакою однорідності матеріалу, а підгрупа може бути також раз-делена на 10 підгруп і т. д. Отже, кожен матеріал буде мати певний трьох або чотиризначний номер. Така класифікація матеріалу називається десяткової.

Зберігання автомобільних шин. Невикористані автомобільні шини і почіночние матеріали зберігають у спеціальних приміщеннях з температурою повітря від -10 до +25 ° С і відносною вологістю повітря 50-60%. Для запобігання гуми від дії сонячних променів у віконні рами повинні бути вставлені жовті або червоні скла. У приміщенні для зберігання шин і почіночних матеріалів не повинні знаходитися нафтопродукти і хімікати.

Покришки потрібно зберігати у вертикальному положенні на днухярусних дерев'яних стелажах розміром 2150X750 м (на 1 пог. м стелажу встановлюють 7-10 покришок). Чи не пиці одного разу на квартал покришки слід повертати, міняючи точки їх опори.

Автомобільні камери зберігають злегка наповнені повітрям на спеціальних вішалках з напівкруглою полицею. Періодично їх також необхідно повертати, щоб змінювати точку опори. Вентилі камер повинні бути справними, а сама камера припудрена тальком. Камери можна також зберігати, вкладаючи їх у справні покришки, пересипавши тальком і підкачавши повітрям до внутрішніх розмірів покришки. Стелажі з покришками і вішалки з камерами повинні бути на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів.

Почіночние матеріали зберігають у рулонах, підвішених за дерев'яні сердечники.

Зберігання антифризів. Охолоджуючі рідини, що замерзають при низьких температурах, зберігають у справній металевій тарі (бідонах, бочках з загвинчуються пробками) в закритому неопалюваному приміщенні. На тарі фарбою пишуть «Яд» і ставлять встановлений для отруйних речей знак (череп і кістки). Зливні отвори тари повинні бути опломбовані. Видачу антифризу виробляють безпосередньо в систему охолодження автомобіля. Порожня тара від антифризу повинна бути також негайно опломбована.

На всі вступники складу матеріальні цінності складають приймальний акт, в якому вказується кількість матеріалів, що надійшли (запчастин) та відповідність їх стандартам або технічним умовам, і звіряють ці записи з накладними.

Матеріальні цінності зі складу видають тільки за вимогами, підписаним відповідальними особами. Не рідше одного разу на рік проводять інвентаризацію складів (звірення матеріальних цінностей на складах з даними бухгалтерського обліку). Кількість запасних частин, інструментів і технічних матеріалів, що зберігаються на складах, визначається плановими нормативами.