Зберігання літніх шин взимку

16.05.2014 02:42

Зберігання шин взимку є одним з найважливіших пунктів правил їх експлуатації (якому в більшості випадків не надають належного значення ). І це при тому, що для збереження всіх технічних характеристик гуми потрібне дотримання ряду абсолютно нескладних правил. Так, наприклад, для збереження всіх якостей гуми літніх модифікацій шин потрібно зберігати їх в сухому, прохолодному приміщенні при температурі 20 С і уникати потрапляння прямих сонячних променів. Цілком зрозуміло, що підтримувати таку температуру у власному гаражі в зимовий час року практично нереально, але для збереження шин це доведеться зробити, тому що в противному випадку з настанням весни знадобиться купувати нові аналоги. Слід намагатися уникати падіння температури в місці зберігання шин нижче 0 C. Але це крайній, тимчасовий захід: якщо постійна температура триматиметься нижче +10 C, то від шин до весни вже мало що залишиться і прийдеться шукати де робити якісний  шиномонтаж в Одессі, Києві, Львові, Донецьку чи в інших містах України.

​Зберігання літніх шин взимкуНюанси зберігання шин
  Обумовлюється це тим, що різкі перепади рівня температури, вологості і вплив ультрафіолету стають причиною утворення на гумі мікротріщин, і її подальшим виходом з ладу значно раніше, ніж передбачено компанією- виробником. Тому варіанти зберігання шин «на балконі» або « на дачі під поліетиленом» навіть не розглядаються, так як це пряме «знищення» шини. Крім цього, зберігання шин в комплекті з дисками і без них має свої нюанси. Так, наприклад , розбортовані шини ні в якому разі не можна зберігати в стосі або розвішувати на стіни за допомогою гаків або цвяхів, так як це спровокує їх деформацію. Покришки повинні стояти вертикально і бажано в напівкруглій виїмці, з проворотом не рідше 1 разу на місяць. У разі, якщо ви віддаєте перевагу зберігання шин взимку в комплекті з дисками, все відбувається з точністю навпаки: колеса необхідно зберігати або в підвішеному стані, або в стосі. Вертикальне положення зберігання укомплектованих коліс протипоказано. Крім цього, в разі консервації зібраних коліс в стосі вони повинні бути накачані: це допоможе запобігти їх деформацію.
 
  Застереження
  І не варто класти на стопку коліс що небудь важке, в іншому випадку навесні не уникнути покупки нового комплекту покришок. Не рекомендується зберігати шини в одному приміщенні з паливно-мастильними матеріалами і якими-небудь видами побутової хімії, так як у випадку потрапляння на шину вони можуть почати її просто роз'їдати. Крім цього, для уникнення утворення корозії, в разі зберігання шини в комплекті з дисками, останні рекомендується ретельно очистити від бруду і висушити. Обумовлюється це тим, що брудна гума значно швидше старіє і розтріскується, та й диск покривається іржею. Не слід укладати шини на голу стать: це прямий шлях до їх промерзання, навіть якщо ви будете опалювати приміщення. На підлозі має лежати якесь покриття, і краще, якщо це будуть не брудні ганчірки, а спеціальне покриття підлоги , нехай і недороге. Новий комплект якісних покришок буде коштувати набагато дорожче, ніж скловата і лінолеум. Адже підлогу можна зробити один раз і надовго, а шини, які будуть зберігатися в неналежних умовах, доведеться викидати регулярно. У тому випадку, якщо зберігання шин взимку не представляється можливим унаслідок відсутності підходящих поверхонь, це відповідальна справа можна довірити перевіреним друзям, попередньо провівши вступний інструктаж, або в альтернативному варіанті здати їх на шиномонтаж, що спеціалізується на сезонному зберіганні шин. Проте подібний варіант зберігання має такий великий недолік, як висока вартість .
 Наслідки неправильного зберігання шин
  Якщо шини, що зберігалися в неналежних умовах, відразу ж викидалися своїми власниками, то проблем би не було. Але водії, навіть бачачи, що з їх шинами щось не так, продовжують наполегливо встановлювати їх на колеса. Навіть якщо розуміють, що шини деформовані. А між тим дотримуватися правил зберігання шин взимку необхідно в обов'язковому порядку, так як саме від цього залежить майбутня безпеку руху водія, а також інших учасників руху та пішоходів. Так,  в разі нехтування правилами зберігання шин на гумі утворюються мікротріщини, які згодом стануть вже тріщинами і причиною вибуху колеса під час руху автомобіля, з подальшою втратою контролю над ним з причини відходу транспортного засобу в некерований замет.

Предыдущие новости: