Види діагностики автомобіля

17.04.2015 04:35
Діагностика автомобіля - це перевірка, що дозволяє визначити технічний стан машини без потреби її розбирати. Розглянемо основні види діагностики автомобілів.
 
Діагностування автомобіля проводиться для того, щоб виявити будь-які несправності, визначити причини їх появи, а також встановити безвідмовний термін служби. Для автомобільної діагностики використовуються всілякі засоби і методи, які здатні по температурі, вібрації, шуму або витраті палива визначити не тільки технічний стан, але і працездатність авто в цілому, а також усіх його механізмів і агрегатів.
 
Три основних види діагностики автомобілів
 
В даний час існує три основних види діагностики автомобіля. У перший вид входить імітація навантажувальних і швидкісних режимів, здатна визначити параметри, порівнювати надалі зі стандартними показниками. Автовласник може провести діагностику або під час роботи машини, або на спеціалізованому стенді. Подібний вид діагностики автомобіля застосовується як при загальній оцінці автомобіля, так і при оцінці його окремих вузлів.
 
У другій вид входить діагностика за параметрами супутніх процесів:
 
- Тепловий метод - визначає кількість тепла, яке було отримано в процесі згоряння, застосовується при перевірці несправності трансмісії, двигуна і підшипникових вузлів;
 
- Оцінка герметичності використовуваних об'єктів - грунтується на тому, що створюється надлишкова розрідженість або тиск, оцінюється інтенсивність їх падіння; такий метод застосовується для діагностики трансмісійних вузлів, циліндропоршневої групи і пневмопривідною агрегатів;
 
- Оцінка відпрацьованих матеріалів - застосуються для оцінювання зносу вкладишів шатуна або корінних підшипників.
 
У третій вид авто діагностики входить найпоширеніший метод, основою якого є оцінка геометричних параметрів, таких як люфт, вільний хід і т.д. Процес діагностування автомобілів складається з наступних етапів:
 
- Вимірювання діагностичного параметра 1, який характеризує технічний стан легкового автомобіля, механізму чи агрегату;
 
- Порівняння нормативної величини з заміряних значенням діагностичного параметра; • складання висновку про технічний стан авто;
 
- Визначення терміну працездатності до граничного стану, або ж залишкового ресурсу роботи.
 
З усього вищесказаного можна зробити висновок про те, що діагностика - отака форма контролю за автомобілем, що дозволяє виявити його технічний стан, спрогнозувати приблизний моторесурс роботи двигуна.